Yngve Espmark

Föddes 1933 i Äspnäs, Strömsunds kommun där hans föräldrar var jordbrukare.

Etter avslutad sjuårig folkskola arbetade Yngve ett tiotal år som skogs- och jordbruksarbetare på hemgården samtidigt som han per korrespondens läste in realskole- och gymnasiekurserna. Efter studentexamen som privatist fortsatte han studierna vid Stockholms universitet.

1975 utnämndes Yngve till professor i zoologi vid universitetet i Trondheim, där han fortfarande bor och verkar.

Uppväxten på en jämtländsk medelstor bondgård vid sidan av allfartsvägen med fri tillgång till skog, fjäll, vatten och inte minst tät samvaro med kunskapsrika och naturnära människor, har i stor grad varit bestämmande för utvecklingen av Yngves intressen och på ett avgörande sätt format mig som människa.

Under ett mer än halvsekellångt forskarliv har Yngve skrivet och publicerat ett hundratal vetenskapliga artiklar inom sitt fackfält. Hans genuina intresse för hembygds- och släktforskning har dessutom utgivit drygt ett tiotal böcker varav ”Marias resa” är den senaste.

Förutom att stilla sin egen nyfikenhet och fantasi har det huvudsakliga syftet med hans skrivande varit att till nutida och kommande generationer förmedla en bild av vilka deras förfäder var och hur de levde.

Varukorg
Rulla till toppen