Jan Andersson

När fotografen Jan Andersson fick tillgång till sina negativ, som legat inlåsta i museets källare, hade han plötsligt drygt en miljon nya bilder att gå igenom och en liten del av dem hittar du i senaste boken UNDERBART ÄR KORT.
Där fanns bilder som han helt glömt bort att han tagit, såväl som gamla foton där personerna på bilderna börjar bli bortglömda.
”Ett bra exempel på det var när jag fann några negativremsor från juli 1975. Det stod Cirkus Scott på negativbladen. Där fanns helt plötsligt boxnings­världs­mästaren Floyd Patterson bland publiken på några bilder. Jag hade inte en aning om att jag plåtat honom eller att han varit i Östersund. Jag ringde upphetsat till nyhetschefen på Länstidningen och halvskrek i telefonen att jag hade hittat bilder på Floyd bland negativen.
Jättekul, svarade hon. Och vem är det?”
Det finns en bild som har blivit ett speciellt minne för Jan och det är bokens omslagsbild. Det var en dag i december och han var på väg för att göra ett reportage.
”Det var fem grader varmt och när jag närmade mig Östersund såg jag hela staden i isen som hade en vattenspegel. När jag stannade för att ta ett foto kom en skridskoåkare och det gjorde bilden ännu mera magisk. Fotot spreds snabbt på sociala medier och den fanns att beskåda i många länder världen runt. Själv har jag aldrig upplevt en sådan uppståndelse över en bild som jag tagit, fast jag har jobbat som fotograf i så många år.”
Vi hoppas att du som tittare och läsare kommer att hitta några egna favoriter i boken.

Jan har gett ut böckerna Jämtländska ögonblick (2016) och Underbart är kort (2018)

Varukorg
Rulla till toppen