Åsa M Häggström

1994 åkte jag till Åre på skidsemester för första gången och har inte lyckats ta mig härifrån sedan dess. Nu bor jag i Järpen med sambo och tre barn. 

Min uppväxt bestod av olika konstellationer av bonusfamiljer och en hel del flyttande. Vid 21 års ålder fick jag reumatism, vilket också gav mig insikten att det inte var värt att spara på drömmarna. Det har också fått mig att uppskatta sådant som jag förut tog för givet.

Skrivit har jag nog alltid gjort. Huvudet är fullt av dikter, sånger och manus till olika typer av berättelser. Det är dock sällan jag fått ner något på papper tidigare. 

Fred Orädd dök för första gången upp som trycket på en mössa. Det var 2005 när jag precis förlorat mitt företag och alla mina ägodelar i en brand. Det spånades vilt om alla möjliga och omöjliga äventyr som Fred skulle kunna vara med om på mössorna och det blev flera tryck.

Det var inte förrän 2007 som Fred Orädd hamnade i ett manus. Det skulle bli en serie om figuren på mössan! Jag skrev del ett, del två och började spåna på del 3, där han kör VM:et som var i Åre 2007. Sedan tog det tvärstopp. Familjelivet med små barn, stress och för lite sömn kom emellan. Men barnen blev sedan också de som inspirerade mig mest till att damma av gamla manus. Nu skulle de skrivas om med nya ögon.

Tanken med böckerna är främst att bjuda på äventyr och spegla det utifrån ett barns perspektiv. Men jag vill även uppmärksamma både knasiga och mer allvarsamma missförstånd som kan uppstå föräldrar och barn emellan. Vad är viktigt i ett barns värld kontra i en vuxens. Hur behandlar man varandra med respekt? Vad gör man som barn för att bli uppmärksammad av sina föräldrar och varför? Jag hoppas att vuxna så väl som barn kan bli underhållna och kanske känna igen sig i olika figurer och situationer som de hamnar i. 

Idén till Fred Orädd kör VM i Åre, uppkom redan under VM i Åre 2007, men sammanställdes till ett manus först i vintras och provtrycktes då i en liten upplaga. 

De största eventen jag upplevt i Åre har just varit arrangemangen kring och under de båda VM:en som har varit här under min tid. De flesta bybor har engagerat sig eller varit inblandade på något sätt. Jag ville spegla verkliga händelser och personer och bevara dem i ett mulligt moln av magi och fantasi, vilket resulterade i den här barnboken.

Jag har precis skrivit färdigt ännu ett manus om Fred Orädd. Det är den första delen i serien om Fred Orädd, och jag hoppas på fler. Förutom det har jag en spänningsroman och en ungdomsroman på gång. Jag älskar att skriva och hoppas kunna fortsätta med det, både på egen hand, men även hand i hand med nyvunna skrivarkollegor som jag funnit i det nystartade författarnätverket i Åre.  Att få träffas, dela och planera saker tillsammans är både härligt inspirerande och givande på många sätt. Det ska bli spännande att se vad som växer fram ur det. Förutom skrivandet har jag del i en hantverksbutik och verkstad i Stationshuset i Undersåker

Varukorg
Rulla till toppen