MajLis Persson

Livet är förunderligt! I flera års tid har jag varje sommar besökt den lilla västgötska staden Mariestad och det närbelägna Kinnekulles vackra omgivningar. Njutit av utflykter till sommarcaféer vid de vackra säterier som ligger här. På en liten höjd vid Vänern ligger Sjöberg och grannegendomen Fjäll når man via en kilometerlång, intagande trädallé. Hällekis, det vackra slottet vid foten av Kinnekulle, inbädddat i en lummig park, sluttande ned mot Vänern. Vid entrén till huvudbyggnaden på Fjäll har jag betraktat de träkaroliner i naturlig storlek som stått här och välkomnat besökande.

Så finner jag, vid forskande i min jämtländska farmor Idas släkt, att hennes mormors farfars faster Lavina på 1700-talet gifter sig med en Christoffer av den adliga släkten Pilefelt, ägare till egendomen Fjäll!

Har funderat mycket på denna Lavina. Fick hon någonsin besöka Pilefeltarnas Fjäll? Hur klarade man av de hårda livsvillkoren som bjöds i 1700-talets Jämtland? Barnen som dog i sjukdomar och brist på mat. Missväxtår med hunger och svält. De många krigen.

Mina funderingar runt detta har resulterat i berättelsen om Lavina och hennes efterkommande i böckerna Lavina – Litsflickan och Lavina – Soldatänkan. De personer vi möter återfinns i kyrkoböcker och husförhörslängder. För att ge liv åt dessa historiska data har jag använt egna kunskaper och föreställningar när jag försökt sätta mig in i hur livet kunde te sig för dessa 1700-talsmänniskor.

Varukorg
Rulla till toppen