Birgitta Eneroth

Birgitta Eneroth är född 1943 och uppvuxen i byn Grönviken i Bräcke kommun i sydöstra Jämtland. Hon gick på gymnasiet i Östersund och studerade sedan statskunskap och historia vid Stockholms universitet. Senare har hon även studerat konstvetenskap.

”Jag är född i Jämtland, känner mig som jämte och har varma känslor för barndomens trakter; för landsbygden, naturen, skogen och för staden Östersund och även för fjällvärlden och naturligtvis för människorna i Jämtland. Jag växte upp med kärleksfulla föräldrar, två äldre bröder och en yngre syster, på en liten gård, ett småbruk, i byn Grönviken. Liksom resten av familjen deltog jag i gårdens sysslor och det livet har nog präglat mig en hel del.

Jag har alltid tyckt om att skriva och teckna och har haft möjlighet till detta under mina arbetsår, som informatör och redaktör vid Lantmäteriverket och Byggforskningsinstitutet och som bildlärare på högstadiet. I mitt arbete på Byggforskningsinstitutet var jag redaktör för en del böcker och skrifter om forskningen där.

Min bok Kristina i Grönviken blev en naturlig uppföljning av boken Lovisa Karstensdotter, som handlar om min pappas mormor. Att jag skrev den berodde på att jag funderat en del över Lovisas levnadsöde och hur det var att som ung flicka komma vandrande över fjället från Norge till Sverige och sedan hamna i byn Grönviken.

Jag  tycker att det är viktigt att bidra till att berätta, särskilt för de unga, något om hur livet i deras trakter kunde te sig några generationer bakåt i tiden. I boken Kristina i Grönviken har jag berättat om min farmors liv och även något om mina föräldrar och syskon och mig själv och hur det var på den tiden.

Jag skulle jag gärna skriva en reportagebok från Grönviken, där de som nu bor i byn själva fick berätta om sina gårdar, sina liv och funderingar bakåt och framåt i tiden.

Idag är jag pensionär och bor i Gävle sedan 1975. Jag träffar ofta barn och barnbarn, som bor i Stockholm, och tillbringar också en del tid, särskilt på sommaren, i fritidshuset i Grönviken.

Rulla till toppen