Nils Kjellsson

Nils Kjellsson är född 1973 och uppväxt i Klövsjö i södra Jämtland, nära gränsen mot Härjedalen.

”Min relation till Jämtland och Härjedalen är mycket kärleksfull. Det är här jag vill leva och bo. Jag känner en stor samhörighet med människorna, landskapet och kulturen här. Det är här min historia finns och det är här jag vill att min framtid ska formas. Min uppväxt i Klövsjö och min relation till bygden och människorna där har betytt och betyder väldigt mycket för mig. Den har gett mig ett perspektiv som jag värderar högt, en stor trygghet och en skön känsla av ursprung och tillhörighet. Min familj och mina vänner har förstås också präglat mig.

Jag har tyckt om att skriva sen jag var liten. Små berättelser, visor, verser, dikter och brev. Jag vet inte säkert varför jag tyckte det var roligt där i början men jag antar att jag redan då kunde känna en fascination över att tämja bokstäver och ord och låta dem bilda sammanhang och mening. Ungefär som idag.

Kreativitet och en önskan att skapa tror jag finns naturligt i människan. Själva skrivandet är ett av mina sätt att få utlopp för den kreativiteten. Det är roligt att skriva och att sätta ord på känslor och bilder. När man skriver t.ex. verser och visor finns det en utmaning i att få ihop det, att sätta rimmen, att få ord och melodi att fungera tillsammans. Ungefär som när man löser ett korsord eller klurar ut en gåta. För en roman är förstås själva formatet spännande. Det är en frihet i att ha så många sidor på sig att väva en berättelse och samtidigt en svårighet i att hålla historien igång och i balans över så lång tid.

Syftet med min bok Byn var från början att fullfölja en berättelse i romanformat och att hitta verktyg för att klara det. Jag hade prövat på romanen flera gånger tidigare utan att nå fram och det frustrerade mig. Inledningsvis var det enda målet med Byn egentligen att bli färdig, kvaliteten på innehållet var helt underordnad. Sen är det klart att när jag skrev så ville jag känna mig så nöjd som möjligt med själva innehållet men det var inte det som var prioriterat från början.

Byn är en bok skriven av kärlek till glesbygden. Den innehåller högt och lågt, vackert och fult, sånt som är underbart med landsbygd och sånt som är besvärligt. Jag vill gärna se den som min hyllning till en fantastisk del av världen, till naturen, till historien och till människorna som lever och verkar där.

Det vore trevligt om det fanns mer tid för skrivandet. Idéer och uppslag kommer och går. För tillfället har jag inte riktigt tid att sätta några större projekt i rullning men kortare texter knåpar jag ihop lite nu och då, för nöjes skull. Små visor, revyinslag och sånt. Att färdigställa en roman var ett svårt, roligt och lärorikt äventyr och med de rätta förutsättningarna skulle det förstås vara intressant att göra det igen.”

Varukorg
Rulla till toppen