Linda H Staaf

Linda H Staaf debuterar med ”Ulv i fårakläder” utgiven på Jengel Förlag AB, en kriminalroman som utspelar sig i ett sommarhett Åre. Mitt under ett viktigt internationellt toppmöte hittas en mördad person på ett centralt hotell och vi får följa Jämtlandspolisens jakt på mördaren.

Linda arbetar idag som polismästare vid Nationella operativa avdelningen i Stockholm. Linda beskriver själv sitt förhållande till arbete och sitt skrivande så här:

-Utöver polis är jag jurist och civilekonom, jag har läst juridik i USA och har suttit ting i två tingsrätter innan jag började arbeta vid Polismyndigheten där jag arbetat mot grov organiserad brottslighet i många år. Även om jag är väldigt noga med att hålla isär jobbet från skrivandet så får jag naturligtvis idéer, kunskaper och inspiration till innehållet i mitt skrivande från mitt yrkesliv. Vissa av personerna i min roman Ulv i fårakläder har inspirerats av egenskaper hos levande personer som jag känner eller har träffat på men de är absolut påhittade personer i romanen som nu har fått egna liv, liv som nu fortsätter att utspela sig i mitt huvud medan jag skriver.

Linda är född och uppvuxen i Östersund tillsammans med mamma, pappa och lillasyster. Familjen hade en stuga i västjämtland så de var mycket i fjällen under uppväxten och hon älskade att ta en ryggsäck med tält för att ge sig ut på kalfjället, ofta tillsammans med lillasyster och vandra i flera dagar. Detta är också miljöer som återfinns i debutromanen.

Linda är en spännande person som haft många järn i elden. Som tonåring blev hon distriktsmästare i styrkelyft och satte nytt distriktsrekord i bänkpress. Som 17-åring gick hon i internatskola i Frankrike. Hon beskriver att det var en tuff period i livet att vara helt ensam i en ny värld där det var svårt göra sig förstådd och dessutom i en kultur som var annan än den hon var van vid. När hon fyllde 19 år och fortfarande gick i gymnasiet tog hon lastbilskort och började direkt efter studenten att köra långtradare runt hela Sverige. I samma veva tog hon också flygcertifikat för privatflyg, vilket hon sen sysslade med i flera år.

Skrivandet började tidigt och redan när Linda var tio år började hon att ge ut en egen tidning med reportage som hon själv hade skrivit. En gång i månaden under fem års tid gav hon ut ett nytt nummer och hade ett femtiotal prenumeranter. Det var dock inte förrän hon var föräldraledig med sitt första barn, år 2012 som hon började skriva med ett seriöst syfte att ge ut en bok. Hon anmälde sig då till Skrivarakademin i Stockholm och har därefter jobbat med manuset till Ulv i fårakläder vid sidan av sitt ordinarie jobb.

Redan nu finns planer på nästa bok och eftersom språk och resande ligger Linda varmt om hjärtat och hon förutom engelska och svenska även talar franska, spanska och till viss del också tyska och arabiska samt att hon dessutom har rest mycket och sett många länder så finns en dröm om att skriva en uppföljare som utspelar sig i många olika länder.

Lyssna på P4 Jämtlands intervju med Linda H Staaf

Varukorg
Rulla till toppen