Mikael Zettersten

Att utforska världen har varit ett livsprojekt och ett sätt att lära känna mig själv. Såväl arbete som fritid har tagit mig runt till stora delar av världen. Jag har bott flera år i Moskva och på Filipinerna samt tillbringat många år i USA på resande fot.

Sedan några år tillbaka har jag lämnat mitt professionella yrkesliv och ägnar nu min tid åt att utforska och dokumentera min egen historia – varifrån och varthän? Där har även skrivandet fått en större roll. Redan som barn skrev jag böcker för att roa familjen och mig själv, men under det aktiva arbetslivet var skrivandet mer fokuserat på faktatexter och affärsdokument, men intresset för språk och formuleringskonst har alltid varit stort och har nu tagit sig form i ett mer aktivt skrivande som gärna bygger på mina egna livserfarenheter. Gränslandet mellan historia, nutid, fakta och fantasi är det som intresserar mig mest, spänning blandat med livsvisdom.  Maria Gripes, ”Tordyveln flyger i skymningen”, som radioteater i mitten på 1970-talet, satte en outplånlig standard redan i barndomen för hur en fulländad berättelse ska vara uppbyggd för att ge både spänning och underhållningsvärde. Med den känslan och med mer än sextio års livserfarenhet återvänder jag nu till mina rötter i västra Jämtland för att i ett lokalt förankrat skrivande och med egna livserfarenheter utforska världen och mig själv i spänningsromanens form.

Jag är född i Ånn, i västra Jämtland och växte delvis upp där på 1960-talet, på en gård som mina farföräldrar byggt och brukat i generationer. Platsen är central i mitt liv och jag återvänder ständigt dit så ofta jag kan. ”Jag längtar marken, jag längtar stenarna där barn jag lekt”, som skalden Verner von Heidenstam skrev, återspeglar väl känslan för platsen, naturen och fjällen runt Ånn-sjön.

Men livsresan gick ganska snart ner till Småland och ett litet samhälle på gränsen till Blekinge, min mors hemtrakter, där jag tillbringade resten av barndomen och tidiga tonåren, tillsammans med ett flertal syskon, i en egen-företagarmiljö där förmågan att klara sig själv naturligt utvecklades och alla kreativa initiativ uppmuntrades. Det blev en tidig flytt hemifrån, via gymnasiet i Växjö vidare till universitetsstudier i Lund och en civilingenjörsexamen på tidiga 1980-talet.

Därefter gjorde jag karriär inom näringslivet på ett flertal större och mindre företag, först inom tekniksidan men med åren har jag mer och mer ägnat mig åt affärsutveckling och marknadsföring. Jag har även drivit ett eget företag i utbildningsbranschen. Kreativitet och skapande har alltid varit viktiga ledstjärnor i mina yrkesval.

Jag bor numer i Nacka, Stockholm, men spenderar mycket tid i västra Jämtland på gården i Ånn, som jag numera tagit över ansvaret för tillsammans med mina syskon. 

I min debutroman Ryska Posten, utgiven av Jengel Förlag, hittar man mycket av mig själv, mina upplevelser av olika platser samt erfarenheter från mitt yrkesliv, även om själva storyn är sprungen ur mina vilda fantasier.

Varukorg
Rulla till toppen