Ambjörn Sandler

Vad är din relation till Jämtland?

Pappa Olle från Jämtland. Barndom i Fåker. Ungdom i Brunflo och vuxentid i Östersund och Frösön i olika omgångar. Varit officer på Fältjägarna i Stockholm och milostaben. I Östersund bland annat engagerad i förenings- och ordensliv. Som exempel ordförande för Frösöns hembygdsförening i två perioder. Har fritidsbostad i Åkersjön där jag varit och är delaktig i bygdens liv i form av ordförandeskap för den ekonomiska förening som drivit affären

Vad skulle du säga har präglat din uppväxt/dig som person?

Föräldrarnas harmoniska och tillåtande hållningssätt samt deras strävan att stimulera mig. Uppväxten i Fåker gav mig insikten om man skall nå eller få något skall man ordna det själv. ”Det flyger inga stekta sparvar in i munnen”. Att läsa var en viktig självaktivitet. Min tillvaro och miljö har i stora delar varit i akademisk omgivning vilket gjort att teoretiska spörsmål och inslag dominerat. En mycket tragisk och dramatisk olycka som berövade mig benen och nästan mitt liv gav mig perspektiv på livets viktigare inslag och förgänglighet. Blev berikad och ser nu mera möjligheter än nedbrytande problem. Ser numera också människorna och deras agerande utifrån ett humanistiskt perspektiv.

När började du skriva?

Hela min uppväxt och tid därefter har jag talat och skrivit eftersom jag har lätt för bådadera. Olyckan ledde till att jag först i rehabiliterande syfte och sedan därtill anmodad av representanter för Jengel förlag höjde jag ambition och började skriva en bok. Trots inledande motigheter kom jag igång bra och efterhand fann att jag trivdes bra med författande. I synnerhet om sådant som berör människor. Är klart uppmärksammad på att alla människor bär på en historia som i många fall bör berättas och tecknas ner. Eftersom jag är både nyfiken och har god fantasi kan jag sätta in människorna i ett sammanhang som kan resultera i ett romanliknande alster. Jag tar mig numera dessutom tid och har förmågan att se det stora det lilla som händer och finns.

 Vad är syftet med din bok/ditt skrivande?

Att skriva ned det som intresserar mig och som kan vara av intresse från flera utgångspunkter att finns dokumenterat. Målgruppen för skrivandet är jag själv och möjligen någon speciellt utsedd. Har roligt när jag skriver. Är förflyttad in i en annan värld. Dessutom är det ett sätt att tillfredsställa min nyfikenhet. Det förhållandet att mitt skrivande resulterar in bok som kan ges ut och dessutom skapa värde för läsare är bara en bonus

Hur skulle du beskriva ditt förhållande till innehållet i din bok (gäller senaste boken utgiven hos Jengel)?

Generellt ”står jag bakom” det som skrivs. Innehållet skall jag vara stolt över. Om det är fakta jag skriver om är jag noga med research. I det fall innehållet utgörs av mina värderingar framgår det som regel tydligt. Jag skriver för mig själv eftersom jag har behov av och förmåga att teckna ner mina, läs våra, det vill säga min frus intryck från tillvaron i Åkersjön med omnejd. 

Hur ser dina författardrömmar ut?

Allmänt att skriva på sådant sätt och med sådant innehåll att det roar mig och väcker intresse och är tillgängligt hos och för breda grupper. Inte minst äldre. På kort sikt vill jag göra en bok som främst innehåller olika fristående avsnitt ur mina böcker. På längre sikt kanske ambitionen är att skriva om något speciellt som jag ännu inte definierat. Dock är det klart att skriva kommer att skriva vidare. Det är en nödvändig del av mitt liv.

Hur bor/arbetar/lever du idag?

Bor halvtid på Frösön och i Åkersjön. Lever ett aktivt pensionärslivmed allt vad et innebär tillsammans med min fru sedan 1964 Lilian, dock i ett långsammare tempo. Ett liv på våra villkor. Nyfikenheten på livets mystik, innehåll och möjligheter har inte avtagit, utan snarare tilltagit.

Vilka böcker har du gett ut?

2008 Fånga Din Dag ISBN 978-91-88672–45

2012 Före Rullstolen så här var det-eller minns jag fel ISBN 978-91-88672–87-2

2013 Utmaningen flytten eller flykten från Sverige ISBN 978-91-87309–19-9

2014 Amerika Nya landet Utmaningar och framsteg ISBN 978-91-87309–34-2

2015 Framtidstro Fred i Europa och övriga världen med Kallt krig och varm kärlek 1947-1954 ISBN 978-91-87309–48-9

2017 Fjällbyn Åkersjön med omnejd Dåtid, Nutid, Framtid. Personer, iakttagelser och händelser ISBN 978-91-87309-76-2

Före rullstolen – så här var det – eller minns jag fel? Omslagsbild.
Utmaningen - flykten eller flytten från Sverige. Omslagsbild.
Amerika nya landet. Omslagsbild.
Framtidstro – Kallt krig och varm kärlek 1947-1954. Omslagsbild.
Varukorg
Rulla till toppen