När rocken kom till Sveg

Pris: 245:-
ISBN 9789188672971


Många har berättat historien om hur Rock´n roll  för alltid förändrade den Svenska ungdomskulturen i mitten av femtiotalet. Nästan alltid har berättelsen utspelat sig i ett storstadsperspektiv. 1956 tog det månader för en ny skiva att med båt från USA ta sig via storstäderna vidare med tåg eller buss ut i det glest bebyggda Sverige. Trots det skedde en dag något mycket märkligt på en liten ort i Härjedalen.

-Bara någon knapp vecka efter Elvis genombrott i det stora landet i väst, letade sig den amerikanska drömmen på något märkligt sätt ända till skyltfönstret för Söderqvists Bokhandel i den lilla avlägsna orten Sveg.

Plötsligt låg revolutionen från Memphis där som en fortfarande odetonerad bomb i form av en till synes helt oskyldig stenkaka. Hur detta kom sig och många andra historier, berättas i  När Rocken kom till Sveg.

Till boken finns en spellista på Spotify ”När Rocken kom till Sveg”. Samtliga bidragande artister och låtskrivare kommer från Härjedalen och har varit aktiva genom olika decennier – från 50 till 2000-talet.


 

Recension

Sveg är Härjedalens största tätort med drygt 2 500 invånare. Men trots sin ringa befolkning tycks orten vara full av ett speciellt sväng som tänt och fostrat en rad musiker som alla har det där svänget gemensamt. Åtminstone om man skall tro Torgny Kingen Karlsson som skrivit en väldigt varm redogörelse över sin hemstads musikkungar: Roland Cedermark, Ewert Ljusberg, Sven-Åke Högberg (mera känd som Hank C Burnette) för att nu nämna några i högen. En hel del andra som nämns blev kanske mest världskända bara i Sveg. Från 50-talet med rocken och Elvis till nutid får vi följa Svegs lokala musikhistoria. De korta texterna som utgör kapitlen är vardagsnära, charmiga, dråpliga, och påminner delvis om personporträtt i dagstidningarna. Texterna ledsagas av många tidstrogna fotografier som är hämtade från bland annat dagstidningar och privata fotoalbum. För säkerhets skull har tillfogats en cd med prov på riktigt gungande Svegsväng.

Jörgen Hammenskog, BTJ. Häfte 13107064


URL : https://www.facebook.com/narrockenkomtillsveg

Facebooktwitterpinterestlinkedin