Mathantverk

Pris: 295:-
ISBN 9789188672940


Mat eller mathantverk. Vad är skillnaden egentligen?

Det här är boken för dig som vill veta mer om hur man gör riktig mat, utifrån ofta glömda kunskaper. Här träffar du dagens kunniga mathantverkare. De berättar om sitt arbete, om sina erfarenheter, om kontakterna med det levande mathantverket i andra länder. Här får du också veta hur det går till att producera mathantverk – professionellt och i ditt eget kök!

Recension

Som det står i förordet är detta en ”… första inblick i den helt förtrollande kunskap som behövs för att tillverka ost, korv, juice, surdegsbröd och rökt fisk …”. Mathantverk definieras av det nationella resurscentret för mathantverk, Eldrimner, som varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror och som oftast görs i liten skala. Eldrimner har i dag ca 1 500 medlemmar och några av dem berättar här om sina företag och om hur de arbetar. Varje avsnitt avslutas med beskrivningar av hur man själv kan göra t.ex. mjölksyrade grönsaker, nektar, surkål och gravad abborre. Områdena som presenteras är mejeri, bageri, charkuteri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, fiskförädling samt restaurang & kafé. Boken ger en faktaspäckad och bra introduktion till matlagning som hantverk. Här finns succéhistorier, berättelser om småföretagares ständigt hårda arbete, kulturhistoria men fram för allt ett levande mathantverk på frammarsch. Boken avslutas med 15 recept skapade av systrarna Brydling. 

Charlotte Berglund, BTJ. Häfte: 13107148

Facebooktwitterpinterestlinkedin